Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Lezersgeweld neemt toe

8 februari 2016

De schrijver A,  heeft na een uit de hand gelopen lezing in de openbare bibliotheek van Purmerend  beveiliging gekregen. Enkele aanwezige lezers waren het niet eens met het verloop van zijn laatste roman en besloten verhaal te halen. De bibliotheek spreekt van een schandelijke gang van zaken, ´de literatuur onwaardig´.  Er zijn allerlei manieren voor lezers om hun ongenoegen te uiten,  maar geweld hoort daar zeker niet bij, verklaarde de woordvoerdster van de Purmerendse bieb. ´Bij geweld trekken wij een grens,´ aldus de geschokte woordvoerdster.
Aanvankelijk verliep de lezing rustig. A. las wat voor uit zijn roman en beantwoordde vragen uit het publiek. Na afloop van de lezing sloeg de vlam echter in de pan. A. werd door enkele agressieve lezers gevolgd en op de personeelsparkeerplaats bij zijn auto  klem gezet. Hij werd  onder andere voor  ´vuile homo´  uitgemaakt en zijn bedreigers zeiden te weten ´waar zijn huis woont´. ´ Hierbij kwam het tot handtastelijkheden.
‘Hier is literatuur niet voor bedoeld,´ verklaarde de duidelijk aangeslagen auteur na afloop tegen een verslaggever van het Noordhollands Dagblad.  ´Bovendien heeft mijn seksuele geaardheid niets te maken met de kwaliteit van mijn werk.  En voor wie het interesseert: ik  verschoon  mijn perineum drie keer per dag.´ Hij zei overigens volgende week zijn lezing in Lochem (Gld.) gewoon te laten doorgaan. ´Ik ga ervan uit dat mijn lezers nog steeds het volste vertrouwen hebben in mijn roman.´
Ook andere schrijvers  schijnen regelmatig  ´bezoek´  te krijgen van agressieve lezers.  De uitgeverij spreekt van een trend die al langere tijd gaande is.  ‘Beveiliging tijdens lezingen begint helaas steeds normaler te worden. Op den duur zal dit tot uitdrukking moeten komen in de boekenprijs, waarschuwde de woordvoerder, die geen precieze cijfers kon noemen.
De schrijver A.  wil graag op de oude voet doorgaan.  ´Ik zal proberen mijn lezers nog beter  uit te leggen waar mijn werk over gaat. Dat verdienen ze.´

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van P. F. Thomése

Lees alle blogs van P. F. Thomése >

P. F. Thomése