Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Spelsituatie

21 december 2011

Hebben andere mensen dat ook, dat ze ergens komen en er ineens een spelsituatie in zien? Je gaat zaterdagochtend bij de bakker binnen en je ziet het meteen: ze spelen met de punt duidelijk te ver naar achteren. Als ik nu in het gat duik, binnendoor passeer, die twee dikke wijven uitspeel? Schouderduwtje misschien, elleboogje desnoods. ik doe het nooit, ik trek gewoon mijn nummertje en blijf keurig op mijn beurt wachten.

Vroeger, toen ik zelf nog voetbalde, zag ik nooit spelsituaties. Die had je toen gewoon nog niet. Als we de bal hadden, renden we met zijn allen naar het doel van de tegenstander. Als we bal kwijt waren, renden we met zijn allen keihard terug naar het eigen doel. En als je moe was, stond je even stil, met de handen in de zij, rustig toe te kijken hoe de anderen op en neer renden.

In die tijd zag je keepers nog gewoon in hun doel zitten wanneer de bal helemaal aan de andere kant van het veld was. Ze leunden tegen een van de doelpalen, kauwend op een grassprietje. Of ze stonden een praatje te maken met de gepensioneerde man achter het doel. Soms nam de keeper nog snel even een trek van een sigaret, alvorens weer naar zijn plek in te nemen omdat ze met zijn allen weer zijn kant op kwamen hollen.

We verloren veel in die tijd, dat wel, winnen bestond bij mijn weten niet. Je nam je verlies en fietste in je bezwete kleren het hele stuk weer naar huis. Niemand had er er nog over.

Net zomin als over seks. Ook dat waren spelsituaties die ik pas later, toen de geest plat werd en vierkant, overal in ging zien.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van P. F. Thomése

Lees alle blogs van P. F. Thomése >

P. F. Thomése