Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Stijve jezus

21 augustus 2012

Nederlandse literatuur, W.F. Hermans, las graag slechte boeken, omdat hij daar leerde hoe het niet moest. Op het voetbalveld noemden ze hem overigens ‘stijve Jezus’, wat bewijst dat hij als voetballer aan slechte voorbeelden niets had en met een bal gewoon de kruk bleef die hij van nature was. Kruk in het ene, crack in het andere: in de literatuur is niets onmogelijk.

De bekendste kruk in het hedendaagse voetbal is zonder twijfel Louis van Gaal. ‘Stijve Jezus’ had heel goed ook zijn bijnaam kunnen zijn, toen hij op een krakend en piepend middenveld Sparta voor degradatie probeerde te behoeden. Het zag er niet uit. Gelukkig deed de tv het nog niet goed in die jaren, dus het gênantste is ons bespaard gebleven.

Van zijn eigen houterige capriolen heeft Louis van Gaal als geen ander geleerd hoe het niet moet. Wat een verschil met Johan Cruijff, die enkel heeft geleerd hoe het wél moet en nog steeds denkt dat voetbal een spel is dat je in je eentje speelt: een paar mannetjes passeren en scoren.

Elf krukken de stoelendans leren, daar gaat het om. De ‘stijve Jezus’ van Spangen is daarom op dit moment de juiste man om het Nederlands elftal te leiden.

Gelukkig kunnen nationale elftallen niet degraderen. Dat scheelt weer. Dit is overigens het soort optimisme waar W.F. Hermans om bekend stond. Als er een WK kankeren bestond, dan was Nederland al lang en breed wereldkampioen. En had Hermans de Nobelprijs gekregen, in plaats van uitzaaiingen die verder behandelen zinloos maakten.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van P. F. Thomése

Lees alle blogs van P. F. Thomése >

P. F. Thomése