Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Technisch k.o.

14 juni 2012

De Nederlandse schrijver Leon de Winter beweerde in de Duitse pers dat de zwakte van ‘ons’ voetbal is dat wij ‘das finale töten’ niet beheersen. Dit in tegenstelling tot onze oosterburen, die zich hierin twee wereldoorlogen lang in hebben kunnen bekwamen. Leon de Winter is zelf overigens zijn lange carrière lang als zwakke broeder een treffend voorbeeld geweest van hoe goed ‘wij’ zijn in het opblazen van ons zelf. Eerst maken we ons groter en groter, en dan klappen we vanzelf uit elkaar. Ook een vorm van ‘final töten’.

Ik zou het liever anders formuleren dan collega De Winter. Hebben we eindelijk de Duitser in ons zelf gevonden, dan blijkt het de verkeerde Duitser te zijn. De oude Duitser, die bij wijze van spreken nog met zijn Stahlhelm op voetbalde en rond het strafschopgebied loopgraven groef, van waar uit gericht werd geschoten op alles wat bewoog.

Ach, de Nederlandse Duitsers van Van Marwijk en zijn adjudant Van Bommel zijn über-ijverig bezig geweest om de vorige oorlog te winnen.

De nieuwe Duitser blijkt te voetballer als een Nederlander. De oude Nederlander. Na dertig minuten nam ik als kijker afscheid van Frank Snoeks en zapte afwisselend naar de BBC en de VRT, alwaar gejubeld werd over de souplesse en het gemak waarmee de Duitse artiesten de elf Nederlandse werkers van de mat speelden. Kat en muis was het. Zelf schoot mij de boksterm ‘technisch k.o.’ te binnen. De scheidsrechter mag de partij beëindigen als een van de boksers veel te sterk is.

Technisch is Oranje compleet knock out. Final getötet. In onze eigen loopgraaf getuind. Wat nu? ‘We’ zullen voor Duitsland moeten zijn, willen we deze zomer nog Nederlands voetbal te zien krijgen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , , ,

Nog meer blogs van P. F. Thomése

Lees alle blogs van P. F. Thomése >

P. F. Thomése