Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Thomée

28 juli 2011

Iemand maakte me erop attent dat er een legendarische voetballer met de naam Thomée heeft bestaan. Eén letter verschil slechts met mijn naam, wat een vreemd soort chauvinisme bij me losmaakte.

Jan Thomée was, moet ik toegeven, ook een type om chauvinistisch van te worden. Legendarische linksbinnen van Oranje in de tijd dat voetbal niet eens op de radio was – om de eenvoudige reden dat de radio nog moest worden uitgevonden.

Jan Thomée, geboren in 1886 en vaste waarde van Concordia uit Delft, deerde dit allerminst. Zijn schoten waren tot ver buiten het voetbeldveld te horen, zo verwoestend was zijn trap. Jan Poef of Jan Kanon werd hij door de Rode Duivels eerbiedig genoemd.

Volgens de legende verbrijzelde hij met zijn schot meermalen de lat, die toen nog gewoon van hout was. Ook poeierde hij regelmatig het net aan flarden, waar een keeper dan nog blij mee mocht zijn, want een andere specialiteit van hem was het breken van middenhandsbeentjes en dergelijke. Maar, vermeldt de legende verder, Jan Thomée was in het dagelijks leven ook huisarts en aarzelde niet om de door hem aangeschoten keeper hoogstpersoonlijk in het doelgebied te behandelen.

Kom daar nog maar eens om.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van P. F. Thomése

Lees alle blogs van P. F. Thomése >

P. F. Thomése