Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Cruijff-beweging

4 april 2016

Is Johan Cruijff de voetballer van wie we het meeste weten? De afgelopen weken laten bijna geen andere conclusie mogelijk. We hebben gelezen hoe het is om hem als aanvoerder te hebben, gehoord over hoe het is als hij vanaf de tribune opeens naast je in de dug-out komt te zitten en weten nu ook hoe het was om naast hem in het vliegtuig te zitten, hem te zien fietsen en hem tegen te komen in de supermarkt.

Onnavolgbaar is een woord dat vaak terug komt in de beschrijvingen van Cruijff. Des te onnavolgbaarder is het dat de “Cruijff-turn” relatief weinig aandacht heeft gekregen in alle Nederlandse herdenkingen. De beweging waarmee Cruijff Jan Olsson achterliet tijdens het WK van 1974 kreeg volop aandacht in de Engelstalige pers en heeft een eigen Wikipedia-pagina in 6 talen, waaronder het Pools (Zwód Cruyffa), Lets (Kruifa pagrieziens) en Fins (Cruijff-käännös).

Het is dus niet logisch dat er nog geen Nederlands woord voor de Cruijff turn is. “Cruijffie” klinkt te jongensboekachtig, “Cruijff-draai” te politiek. Cruijff-beweging klinkt als iets wat zo in alle voetballeerboeken kan worden opgenomen. Je hoort het Frank Snoeks zo uitspreken tijdens Studio Sport. Je ziet Johan ook meteen voor je staan, of beter gezegd, je zag hem een fractie van hem seconde geleden nog voor je staan. Nu is hij er vandoor, uiteraard met de bal.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Paul Roos

Lees alle blogs van Paul Roos >

Paul Roos