Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Menno als voetballer

9 februari 2018

Het is lastig je iemand voor te stellen in een situatie waarin je die persoon nog nooit bezig hebt gezien. Hoe is iemand die je alleen als vriend kent, op het werk, iemand die je alleen van werk kent thuis aan de eettafel of op het strand, iemand die je alleen van de eettafel kent over de drempel van de slaapkamer?

De afgelopen dagen heb ik me geprobeerd Menno Wigman als voetballer voor te stellen. Ik ken hem alleen uit het café, van achter de katheder en, ervan uitgaande dat die enigszins loyaal zijn aan de werkelijkheid, zijn gedichten. Hij werd vrijwel altijd vergezeld door een entourage en behield toch de uitstraling van een einzelgänger. Hij was altijd in het zwart gekleed en droeg sokophouders. Hij was zelfverklaard “tegen de natuur”, hield niet van sport, is nooit gesignaleerd in een trainingspak en vond dansen een bezigheid die niet paste bij dichters.

Dit alles wekt niet de indruk dat er aan Menno Wigman een groot voetballer verloren is gegaan. Maar toch ook doet het in de verte denken aan Frans de Munck, de zwarte panter, de goed gesoigneerde en charismatische keeper met gevoel voor dramatiek voor wie de mensen naar het stadion kwamen. Iemand die liever dook als hij kon blijven staan en iemand die ervoor koos om de bal weg te boksen als klemvast pakken ook een oplossing was. Iemand die zal voortleven door wat hij op aarde tot stand heeft gebracht en niet vergeten zal worden door hen die hem kenden. En ook niet door hen die hem maar een enkele keer gezien, gehoord of gelezen hadden.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Paul Roos

Lees alle blogs van Paul Roos >

Paul Roos