Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Oerbosgeluiden

20 september 2019

In een Oostenrijkse schoonheidssalon las ik enkele jaren geleden over een oerbos dat al honderden jaren in privébezit was. Tegen betaling mocht je dit oerbos onder begeleiding  van een gids bezoeken. Enkele maanden later was het zover – samen met de gids liepen we het oerbos in. 

 
Het oerbos bleek gelegen in de buurt van een gewoon bos – om precies te zijn liepen we over een zandweg, waarbij de gids vertelde dat het oerbos aan onze linkerkant lag en het gewone, gecultiveerde, bos aan de rechterkant. Het was niet makkelijk de verschillen te ontdekken – de beide bossen roken hetzelfde, klonken hetzelfde en zagen er hetzelfde uit. Toch werkte de gedachte dat het oerbos al honderden jaren niet was aangepast door de mens zinnenprikkelend. En niet alleen bij mij, want toen we enkele tientallen meters het oerbos in mochten lopen, begonnen onze kinderen meteen aan takken te trekken, met bladeren te gooien en schors van omgevallen bomen te verwijderen, op zoek naar pissebedden.
 
Al deze oerbosgedachten kwamen naar boven toen ik las over het zeer tijdelijke bos dat is aangelegd in het voetbalstadion van Klagenfurt. Daar is het bos twee maanden enkel vanaf de tribune te bekijken – kunstmatiger zal een bos niet gauw worden. Dit bos staat nu bovenaan van mijn lijst van “te bezoeken bossen”. Als ik mijn kinderen zo gek wil krijgen om met mij mee te gaan, zal ik dit keer zelf de pissebedden moeten meenemen. 
Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Paul Roos

Lees alle blogs van Paul Roos >

Paul Roos