Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Te midden der journalisten

28 februari 2013

Uit een erfenis ontving ik enkele sportboeken, waaronder ‘Te midden der kampioenen’ van Joris van den Bergh, een boek over baanwielrenner Piet Moeskops, die vijf keer wereldkampioen sprint werd in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Wie het boek nu leest, zal twee zaken opvallen die bij verschijning waarschijnlijk als gewoon en niet belangrijk werden gezien. Allereerst werd een uitgeputte Moeskops – “geranseld als een dier lag hij in elkaar” – de avond voor de finaledag van een WK sprint op de been geholpen met een kom warme melk waarin zijn soigneur, zonder medeweten van Moeskops, een flinke dosis cocaïne bijmengt. Daarnaast is dit boek geschreven door een journalist die jarenlang met de atleet meereisde, in dezelfde hotels verbleef, met hem ontbeet en dineerde en soms dagenlange gesprekken had bij hem thuis.

In dat licht bezien is het dus niet alleen de hockeyer Jesse Mahieu die een eeuw te laat geboren is, maar kun je hetzelfde zeggen over alle sportjournalisten die hun pagina’s en programma’s moeten vullen op basis van strak geregisseerde persconferenties, 3-minuten interviews tegen een sponsorwandje en een enkel verdwaald sms’je.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Paul Roos

Lees alle blogs van Paul Roos >

Paul Roos