Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Invention of tradition

15 november 2013

Invention of tradition is de term voor het bedenken van symbolen en rituelen die voorgesteld worden als tradities. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Schotse kilt. Ze zijn bedacht om de saamhorigheid van een groep te versterken. Je ziet dit soort bedachte symboliek ook steeds meer in het voetbal.

Over de kam en een pot gel van Graziano Pelle die onlangs in de collectie van het Feyenoordmuseum zijn opgenomen, hoeven we het niet eens te hebben. Pelle’s cosmetica in dezelfde ruimte als de leren kicksen van Coen Moulijn, die vijf miljoen wedstrijden in Feyenoord 1 speelde terwijl hij en zijn maten voor de training nog even Rotterdam opnieuw opbouwden. Treurig idee.

Wat de clubgeest meestal ook uitholt is het opeens zo populaire terugtrekken van een rugnummer. Zoals dat van David di Tomasso. 44 wedstrijden FC Utrecht en bestempeld als de eeuwige nummer 4.

Theo Bos is bij Vitesse uitgeroepen als de eeuwige nummer 4. Dat begrijp ik dan weer wel. Maar zou Bos erop hebben zitten te wachten? Zijn naam voor altijd verbonden aan een club die waarschijnlijk al lang niet meer de zijne is. Waar er geen ruimte is voor zijn geest om rond te dwalen in de catacomben omdat die door Karel Aalbers bedachte ruimten vol liggen met bloedgeld van oligarchen. En waar de lijken liggen van clubmensen die het slachtoffer werden van veranderingen. Misschien is dat overigens wel de nieuwe traditie van Vitesse. Boef op boef op boef als eigenaar van de club. Die ieder op hun beurt de clubgeest uit de vereniging slopen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Rody Turpijn

Lees alle blogs van Rody Turpijn >

Rody Turpijn