Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Cruijff

26 november 2015

Als kind praatte ik overal doorheen. Mijn vader vond dat prima, zolang ik mijn mond hield als Johan Cruijff op tv verscheen. Johan Cruijff. De bewondering waarmee mijn vader over hem sprak maakte diepe indruk op mij. Cruijff stak voor ons als een toren uit boven de andere mensen. Zijn eerlijke zelfverzekerdheid vond ik het allermooist aan hem, dat koppige onvermogen te twijfelen aan de eigen intuïtie. Vanaf het moment dat Cruijff stopte als analiticus van de NOS, zette mijn vader uit protest de tv op zwart in de rust. In die tijd verslond ik boeken over Cruijff. Ze stonden vol anekdotes die ik aan mijn vader voorlas. De beste ervan vertelde ik ook ook aan vriendjes, zoals die waarin Cruijff opmerkt dat bidden voor een wedstrijd vreemd is. De gelovige tegenstander zit immers ook in de kerk. En er kan er toch maar eentje winnen? Vriendjes die de pracht van zo’n verhaal niet zagen, waren bij mij thuis niet langer welkom.
Een paar jaar geleden was ik in de Amsterdam Arena. Het publiek begon te zingen ‘sta op als je voor Johan bent’, ‘sta op als je voor Johan bent’. Ik stond zo snel op dat ik bijna voorover tuimelde.
Nog steeds zet ik het geluid harder wanneer hij op tv verschijnt, zoals we dat thuis ook deden. Nu is Cruijff ziek, maar dat zegt me niet zoveel. Hij beloofde tijdens een persconferentie namelijk dat hij beter zou worden. Bovendien wordt er in elke kerk in Catalonië voor hem gebeden. 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Roman Helinski

Lees alle blogs van Roman Helinski >

Roman Helinski