Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het geduld van Vlaar

28 juli 2014

In 2005 zat ik in Kerkrade op de tribune bij Jong Nederland – Jong Nigeria. De meeste namen van dat elftal ben ik vergeten, maar niet die van het verdedigende centrum: Ron Vlaar en Frank van der Struijk. Die laatste maakte de ene inschattingsfout na de andere;  onbeholpen tackles, slecht getimede kopballen. Vlaar dichtte elk gat, herstelde iedere fout, rende als held over de wankele verdedigingsmuur. Hij kopte vlak na rust de 1-1 binnen.

 Terwijl Vlaars spel in de jaren hierna wegzakte richting middelmatigheid, werd mijn herinnering aan zijn heldenoptreden steeds bleker, om uiteindelijk zelfs te verdwijnen naar de achtergrond van mijn gedachten. Maar hij keerde levendig terug tijdens het afgelopen Wk. Tegen Spanje speelde Vlaar fantastisch en later tegen Argentinië nóg beter; hij liet Messi kansloos. Ook tegen Brazilië heerste hij zoals ik niet vaak een verdediger zag doen. Ja Vlaar zelf natuurlijk, lang geleden in Kerkrade.

De schoonheid van het verhaal van Ron Vlaar zit hem niet eens zozeer in zijn krachtige verdedigingsspel, al is dat schitterend. Het allermooiste is zijn olifantengeduld! Hij moet al die jaren hebben geweten waartoe hij in staat was. Hij wachtte op het moment dat hij aan iedereen kon tonen wat hij mij en pak hem beet achtduizend anderen op zijn twintigste in Kerkrade al had laten zien. Dat laatste, het hebben van zoveel geduld, is van zijn recente heldendaden de grootste.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Roman Helinski

Lees alle blogs van Roman Helinski >

Roman Helinski