Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Alleen de hemel…

1 april 2011

We wisten het al langer, maar Johan Cruijff vond er de woorden voor: Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wél van ze verliezen. Laten we het ‘wij-hun’-perspectief nu even vergeten en JC’s theorie op het Calcio toepassen. Wanneer Italianen tegen elkaar spelen, zou je een verlies-verlies-situatie moeten krijgen en ook dat klopt als een spelersbus.

Neem de Serie A: veel wedstrijden zijn oersaai en de toeschouwersaantallen dalen dan ook gestaag. Toch blijven de fanatiekste fans op de ‘Curva’, de goedkope vakken achter de doelen, hun teams negentig minuten lang luidkeels steunen.

De clubliefde gaat namelijk diep bij de echte tifosi. Een goed voorbeeld is de spandoekencultuur.  Hoe groter de wedstrijd, hoe groter het spandoek. Zo rolden Interistas tijdens de CL-finale tussen Inter Milan en Bayern München een gigantisch doek uit over de noordtribune van het Bernabeu-stadion:  “En nu bekronen we samen de droom”. Tot afgrijzen van Louis van Gaal c.s. kregen ze nog gelijk ook.

Plannen voor zo’n gigaspandoek worden in het grootste geheim gesmeed, maar in 2001 sloegen de blauwwitte tifosi van Lazio Roma dankzij adequate spionage hard toe. Bij aanvang van de beladen derby tegen AS Roma, rolden trotse AS-fans een kingsize geelrood spandoek uit voor ‘hun’ kampioenen: “Kijk omhoog, alleen de hemel is groter dan jij”.

De euforie maakte enkele seconden later plaats voor verbijstering én tranen, toen Laziofans op de tegenoverliggende curva een minstens even gigantisch spandoek uitrolden: “Klopt, de hemel is blauwwit”.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan