Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Baren voor Bilbao

7 mei 2013

Jesús runt een restaurant in zijn geboortestreek in Zuid-Spanje. Hij zou de eetzaal kunnen volhangen met foto’s van beroemde bezoekers, maar dat vindt hij onzin. Zelfs voor Baltasar Garzón, de rechter die wereldfaam verwierf toen hij de Chileense ex-dictator Augusto Pinochet liet arresteren, wordt geen uitzondering gemaakt.

In de keuken hangt sinds jaar en dag wél een elftalfoto van Athletic Bilbao. Net als veel andere Spanjaarden is Jesús gecharmeerd van het Baskische team, dat als een soort Asterixdorpje standhoudt in de door geld en opportunisme geregeerde voetbalwereld.
Athletic hanteert al 101 jaar een strikt toelatingsbeleid: alleen spelers van Baskische afkomst mogen voor de club uitkomen. Ondanks die afhankelijkheid van lokaal talent kunnen de roodwitten goed meekomen in de door buitenlandse sterren bevolkte Primera División. Vorige week zaterdag wisten de Basken bijvoorbeeld Barça op een 2-2 gelijkspel te houden.
De liefde zit diep bij Jesús. Zó diep dat hij de lekkerste tapa uit zijn keuken naar één van Athletic’s clubhelden vernoemde: Julen Guerrero. Nóg mooier: onlangs reed hij zijn hoogzwangere vrouw helemaal naar Bilbao, opdat ze daar kon bevallen van hun zoontje.
Natuurlijk acht Jesús de kans gering dat de kleine Bask ooit profvoetballer wordt, maar dankzij die acht (!) uur durende autorit staat de deur bij ‘zijn’ Athletic nu in ieder geval op een kier.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan