Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De enige voetbalclub van Rotterdam

10 februari 2012

Als geboren Amsterdammer was ik al jong fan van Ajax. Verder voelde ik achter mijn borstbeen een stroperige warmte voor NEC, club van de stad waar ik opgroeide. Maar ik had ook iets met Feyenoord en dat kwam door één man: Willem van Hanegem – even Krom als geniaal.

Op een dag regelde mijn moeder kaarten, en zo kon ik, net acht, Hem in de Kuip bekijken. Feyenoord speelde tegen FC Utrecht en Willem solde met zijn directe tegenstander Jantje van Staa. Opmerkelijk: Van Hanegem had de naam traag te zijn, maar als het moest, bleek hij razendsnel.

Ook in die tijd regende het al K-woorden van de tribunes, zij het van een relatief ‘braaf’ niveau. De in het zwart gestoken arbiter werd bijvoorbeeld uitgemaakt voor “Kolenboer” – ik, Amsterdammer uit de provincie, luisterde met rode oortjes.

Feyenoord won met 2-1 en vervolgens bezochten we de Euromast.

“Wat heb jíj op je hoofd?” vroeg de liftman.

“Een Feyenoordpet, meneer.”

“Feyenoord? Wat is dat?”

“Een beroemde voetbalclub, meneer.”

“In Rotterdam is er maar één voetbalclub, jochie, en dat is Sparta.”

De verbijstering op mijn gezicht moet groot geweest zijn. Zó groot dat we nog een keer gratis naar boven mochten.

De volgende dag introduceerde ik met succes de Kolenboer op een Nijmeegs schoolplein. Mijn pet liet ik thuis.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , , ,

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan