Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Dinho

12 december 2012

Je zou het door de daverende wedloop tussen Leo Messi en Cristiano Ronaldo bijna vergeten, maar dé speler van het vorige decennium trapt nog steeds tegen een bal. Sterker, Ronaldinho heeft net zijn contract bij Atlético Mineiro verlengd tot eind 2013.

Onlangs kwam hij voorbij in een tv-documentaire: ‘Dinho’ die straatvechter Gattuso met een dubbele schaar kortwiekt, de benen van de latere bondscoach Dunga in een vlecht truukt, het thuispubliek in Santiago Bernabéu tot applaus dwingt – het was allemaal even mooi.

Toch figureert hij zelden in het rijtje ‘Beste voetballers aller tijden’. Maar wat is ‘beste’? Als íemand mij in een stadion liet genieten, dan was dat Ronaldinho met zijn balverliefde warming-ups, de kijk-niet-passjes, zijn ingenieuze passeerbewegingen, de miraculeuze goals én de vreugde die hij daarbij uitstraalde.

Net als Garrincha, die andere bal-artiest van het volk, zocht Dinho zijn eigen geluk meer en meer in het nachtleven. In Milaan werd hij door boze fans uit de disco geplukt en in een taxi naar huis gestuurd, in Brazilië opende men een kliklijn om het feestbeest aan te geven.

Nou en?

De Amerikaanse Maya Angelou schreef ooit dat mensen uiteindelijk vergeten wat je hebt gezegd en gedaan, maar niet wat je hen liet voelen. Ronaldinho schonk pure spelvreugde en zetelt daarom met een glimlach op mijn harde hersenschijf.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan