Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Flatscreen

29 december 2011

Er was een tijd waarin niet zozeer de tv of de radio, als wel een flatgebouw het liveverslag van Europese voetbalwedstrijden voor mij verzorgde.

 Ik woonde naast het Nijmeegse Galgenveld –  in weer een andere tijd de ultieme ‘hangplek’ voor criminelen. Aan de overkant van de wei stond een hoge flat, thuishonk van honderden, vaak langharige studenten. Velen van hen vulden hun middagen met voetbalpotjes die ik (in theorie braaf aan het huiswerk) vanuit mijn slaapkamer perfect kon volgen.

Het was de tijd waarin Ajax overal kwam, joeg en overwon. De wedstrijden voor de Europa Cup begonnen om een uur of acht en omdat ouders toen nog de baas in huis waren, mocht ik, negen jaar, in het seizoen ’72-’73 alleen de eerste helft zien.

Aldus zag ik Ajax 45 minuten tegen Bayern München spelen. Wij waren beter, maar bij de rust stond het 0-0. Morrend toog ik naar bed, sloot de ogen en opende mijn oren.

De studentenflat kwam al gauw tot leven, schreeuwde, loeide van plezier. In mijn verbeelding heerste Cruijff als een veldheer. Zo poortte hij keer op keer ‘keizer’ Beckenbauer en slalomde hij de stelten van ‘beul’ Schwarzenbeck in de knoop.

De flat juichte die tweede helft vier keer, zuchtte nimmer.

Voor mij blijft het Johan’s beste wedstrijd ooit.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan