Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Johan de Verloskundige

21 mei 2011

“Dos toques falta!” Assistent-coach Carles Rexach schreeuwde het keer op keer met zo’n lekkere, vette Catalaanse ‘l’ in de voorlaatste lettergreep. De weinige toeschouwers bij de vroege ochtendtraining van FC Barcelona in Gelderland keken elkaar verbaasd aan. ‘Dos’ was twee, wist iemand die net in Benidorm had vertoefd, maar ‘toques’? En ‘falta’? Even later was men eruit: twee keer raken, fout. Steeds wanneer iemand dat deed, kreeg hij immers een vrije trap tégen in deze als oefenwedstrijd verpakte reuzenrondo.

Johan Cruijff zat op een bal, lolly in de mond. Om de paar minuten riep hij een aanwijzing naar een speler. Vaak ging het om diens positie, soms om een foute pass.

De rondo was op dat moment, begin jaren negentig van de vorige eeuw, niks nieuws meer. Nadat Brazilië op het WK 1982 onder leiding van Socrates tikkie-takka had getoverd, regende het wereldwijd rondo’s, want dat deden die Brazilianen het liefst op de training. Zelfs de ongepolijste Pim van de Meent liet zijn NEC-spelers opeens eindeloos lummelen (en haalde er Europees voetbal mee).

Meestal mocht men tijdens wedstrijdjes echter de bal twee of zelfs drie keer raken en juist dat luid gescandeerde “Dos toques falta” van Cruijffs sergeant maakte het verschil. Xavi Hernandez, anno 2011 dé tikkie-takka-tovenaar, moet het als puber vaak gehoord hebben, wanneer hij naar de trainingen van het eerste team van Barça ging kijken.

In dat trainingskamp nabij Arnhem oogde Johan vooral heel tevreden. Terecht, zo weten we nu. De Verlosser als Verloskundige van een spelstijl die achttien jaar later, onder de daar in Nederland fanatiek meetrainende Pep Guardiola, volwassen zou worden.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan