Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Juanito: de ‘Pepe’ van de vorige eeuw

22 mei 2013

Sinds zijn tragische dood, nu 21 jaar geleden, wordt hij bij iedere thuiswedstrijd door de ultra’s van Real Madrid toegezongen. In de zevende minuut, want dat was het rugnummer van Juan Gómez, alias Juanito.

‘Jantje’ gold als een held voor veel Madridistas en een mediterraan monster voor veel anderen. Lothar Matthäus denkt voor de spiegel nog wel eens aan hem terug: daar, onder zijn linkeroog, drukte Juanito een noppenzool in zijn wang alsof hij een peuk uittrapte. Drie tellen eerder was de Andalusiër al op zijn rug gaan staan. Juanito’s straf: 5 jaar schorsing voor alle Europese competities.
De kleine Spanjaard was snel opgefokt, maar betoonde vaak ook snel spijt. Matthäus kreeg bijvoorbeeld een uitgebreid ‘mea culpa’ én een stierenvechtersset van hem kado.
Juanito had meer positieve punten. Zo bekende hij als één van de weinige voetbalprofs spontaan dat hij doping had gebruikt (toen hij voor Burgos CF speelde, want bij Real Madrid was het witte shirt zijn “enige drug”). Bovendien hielp hij ‘de Koninklijke’ met zijn vechtersmentaliteit aan legendarische overwinningen.
Laatst hoopten de Madrilenen thuis tegen Borussia Dortmund weer op de ‘geest van Juanito’. Het mocht niet baten, ondanks het rondgalmende ‘Illa, illa, illa, Juanito maravilla’ (zoiets als ‘Oed, oed, oed, Juanito supergoed’).
Juanito overleed op 37-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk. Buiten zijn schuld: hij liet het leven op de bijrijdersstoel, in diepe slaap.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan