Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

K*tjes kieke

16 april 2013

Net als de meeste jongetjes wilde ik graag profvoetballer worden. Mijn favoriete droom: scoren in de slotminuut van een Europese finale en dan wegstuiven naar de eretribune, naar P: het mooiste meisje van de klas en dus van de hele wereld.

Toen het verstand eindelijk had gezegevierd, begon ik te driebanden in een Nijmeegs biljartcafé – een rokerig hol waar ook twee ex-voetballers regelmatig een stootje waagden. Speler X excelleerde kort na de Tweede Wereldoorlog (hij speelde zelfs een interland), speler Y kende zijn beste tijd in de jaren zeventig.

De galante X ging doorgaans keurig gekleed, maakte jammere grappen over het andere geslacht en leek maar één vriend te hebben, een al even netjes geklede zestiger. Y slenterde vaak verveeld rond in een vale spijkerbroek, maar had de nodige aanspraak bij andere biljarters. Soms blikte X naar Y – een door rook omkringeld mengsel van verbazing, bewondering en jaloezie.

Op een winterdag brak X zijn been. Kort daarop nam hij een taxi naar een nabijgelegen kanaal en sprong in het ijskoude water, zijn dood tegemoet.

In de daaropvolgende zomer stond Y weer eens te gapen in de biljartzaal. Het was heet. Plots pakte hij zijn spullen en zei: “Tied feur de Bisonbaoj, lâkker kutjes kieke.”

Zwarte gaten – gelukkig kende mijn jongensdromenuniversum ze niet.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan