Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Mint pies met poep

21 augustus 2011

Vroeger had ik niks met Paul Gascoigne. Hij walste in 1996 met Engeland over Oranje heen, dronk zich vaak suf én hij verknalde mijn eerste reportage voor de NRC.

Op een namiddag mailde ik een verslag door vanuit het Engelse trainingskamp in La Manga. ‘Prima’, vond de redactie. Ik kon op vakantie. Maar die avond sloopte Gazza de hotelkamer van bondscoach Glenn Hoddle, omdat hij niet mee mocht naar het WK.

Ik las het de volgende dag in de tabloids op het vliegveld…

Toen ik onlangs ‘Gazza, my story’ in een boekwinkel zag, ging ik toch overstag. Gelukkig, want Paul vertelt met open vizier. Bijvoorbeeld hoe een jeugdvriendje voor zijn ogen werd doodgereden, een drama dat hem nog altijd achtervolgt. En over zijn tics (vijf keer dezelfde deur sluiten, slapen met de tv aan), zijn angstaanvallen wanneer hij niet met voetbal bezig was, de zuippartijen, de agressie tegen zijn vrouw. Maar ook zijn bizarre ‘geintjes’ komen aan bod. Met poep gevulde mint-pies voor zijn vrienden (‘de lekkerste die ik ooit heb gegeten,’ zei één van hen achteraf). Op een tractor een kleedkamer in Newcastle rammen. Schieten met hagel op een pot thee voor Italiaanse bobo’s die hem kwamen scouten. Een gekkig, goudeerlijk voetbaltalent, gevangen in een lichaam vol onzekerheid.

Ik ben een beetje van Gazza gaan houden.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan