Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Spiegeltje, spiegeltje…

3 december 2013

Plots was Gordon wereldnieuws. Veel Nederlanders waren al gewend aan de afzeikhumor die hier dankzij de haast ‘heilige’ vrijheid van meningsuiting kan floreren. Maar de anti-lachspiegel die men ons nu vanuit het buitenland voorhoudt stemt tot nadenken. Lollig blijkt niet altijd leuk, laat staan gepast.

Aan de publieke ontploffingen van Louis van Gaal is men in de Lage Landen intussen ook gewend. De kans lijkt echter groot dat ‘we’ straks tijdens het WK in Brazilië opnieuw met internationale verbijstering geconfronteerd worden.

Veel andere bondscoaches zijn namelijk minder megalomaan. Neem de Italiaan Cesare Prandelli. In zijn boek Il calcio fa bene (Voetbal doet goed) praat hij niet (zoals Van Gaal doorgaans) vanuit de Totale Mens, maar vanuit totale bescheidenheid. Respect, passie, geduld, fantasie – daar draait het bij Prandelli om. En spelers die zich niet aan zijn ethische code houden, weert hij uit de selectie.

Cesare en Louis hebben veel met elkaar gemeen. Beiden zijn bekwame coaches met aandacht voor de mens achter de voetballer. Beiden zijn bovendien eerlijk en weten helaas ook wat het is om een geliefde te verliezen.

Waarom schiet Van Gaal dan soms zo uit de beschaafde bocht? Hij lijkt me geen slecht mens, het ontbreekt hem alleen aan de juiste spiegel. Een spiegel op afstand, die niet kan beslaan door zijn eigen, ijdele adem of door onze ‘gewenning’.

Die spiegel wacht in Brazilië.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , , ,

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan