Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Voetbal, geen oorlog

18 februari 2013

Ik was er graag bij geweest. Misschien zelfs liever dan bij een WK-finale of een wedstrijd met Garrincha, Maradona of Cruijff.

Op Eerste Kerstdag 1915 betraden Britse en Duitse soldaten het modderveld tussen de twee linies. Eerst wat onwennig, de wapens binnen handbereik. Op een gegeven moment gooide iemand een bal – het startsein om de boel de boel te laten en weer kind te worden.

Bertie Felstead, lid van de Royal Welch Fusiliers, was één van deze spontane spelers. Hij overleed in 2001 op 106-jarige leeftijd en vertelde kort voor zijn dood dat beide ‘teams’ met een man of vijftig speelden en niemand de score bijhield. De Duitsers vond hij “all right”.

Daaruit kunnen we opmaken dat het een vriendschappelijk duel was. Opmerkelijk: er stierven tijdens de Grote Oorlog dag én nacht gemiddeld 250 soldaten per uur, dus deze spelers hadden alle reden om hun tegenstander eens flink onderuit te schoffelen.

Na een half uur vond een Britse sergeant-majoor het welletjes en stuurde zijn mannen terug de loopgraven in. Tijd voor nabeschouwen was er niet. Kort daarop knalde zijn artillerie de sportieve Kerstgedachte aan flarden.

Ik had het graag gezien: tientallen door geweld verteerde jongens die opeens onbezorgd samen spelen, omdat voetbal even álles, behalve oorlog was.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Sander de Vaan

Lees alle blogs van Sander de Vaan >

Sander de Vaan