Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Byron Moreno

17 mei 2011

Niemand slaat er acht op, maar komende vrijdag gebeurt er in Brooklyn, New York iets interessants voor voetbalfans. Ene Byron Moreno krijgt dan zijn gevangenisstraf te horen. Een tijdje geleden landde deze Ecuadoraan op Kennedy airport in New York met heroinezakjes op zijn lichaam geplakt. Hij werd gepakt. Uiteindelijk bekende hij heroinesmokkel. Vrijdag kan hij als het tegenzit twintig jaar bajes krijgen.

De naam klinkt wellicht bekend. Byron Moreno was namelijk de scheidsrechter die in 2002 de beruchte WK-kwartfinale Zuid-Korea-Italië floot. Het Korea van Guus Hiddink won met 2-1, maar pas nadat Moreno de Koreanen een (gemiste) pingel had gegeven, Francesco Totti van het veld had gestuurd, en in de verlenging een loepzuiver winnend ‘gouden’ doelpunt van Damiano Tomassi had afgekeurd.
Na afloop kwamen de Italianen met hun gebruikelijke samenzweringstheorieën. De Italiaanse delegatieleider Raffaele Ranucci riep: ‘Korea is een machtig land. Het is duidelijk dat ze iets moeten hebben gedaan. Nooit van mijn leven heb ik zulke slechte arbitrage gezien. Het was als een comedyfilm.’ Die Italianen, dacht ik destijds als journalist op het WK: niet de vrolijkste verliezers.
Maar achteraf had die Ranucci groot gelijk. Kort na het WK werd Moreno tweemaal door de Ecuadoraanse bond geschorst na bizarre fluitpartijen in eigen land. Nu blijkt hij ook nog eens drugssmokkelaar. Rijst de vraag: wie gaf een cruciale WK-wedstrijd aan een schurk?
In 2006 werd Italië met veelal dezelfde spelers wereldkampioen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , , ,

Nog meer blogs van Simon Kuper

Lees alle blogs van Simon Kuper >

Simon Kuper