Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Eddy Hamel

15 april 2011

Van Eddy Hamel (ook wel Belhamel) is weinig bekend. We weten dat hij in 1902 in New York is geboren, en dat hij op een gegeven moment naar Nederland is verhuisd.

Van 1922 tot 1930 was hij rechtsbuiten van Ajax. We weten dat hij in 125 competitiewedstrijden achtmaal scoorde. Ooit vond ik in het boek 90 Jaar Ajax van Evert Vermeer een foto van hem: een donkere jongen met een kuif uit een oude gangsterfilm.
Ik moest dinsdag weer aan Hamel denken, tijdens een debat in het Joods Historisch Museum in Amsterdam. Ik interviewde de aftredende joodse Ajax-voorzitter Uri Coronel over Ajax en de joden. Het thema was toevallig weer actueel geworden nadat de ADO-speler Lex Immers laatst ‘Wij gaan op jodenjacht’ had gezongen. (‘Misschien niet zo slim, daar kun je over discussieren,’ zei Immers later in VI.)
Nu was Hamel één van de weinige joodse leden van het vooroorlogse Ajax. Nadat de Duitsers op jodenjacht gingen, belandde hij in 1943 in Auschwitz. Ooit interviewde ik in Londen ene Leon Greenman, die in het kamp een bovenkooi met Hamel had gedeeld. Greenman zei, ‘Vaak wreven Eddy en ik met onze ruggen tegen elkaar. Zijn lichaam was heel warm, ziet u? En wij hadden het heel koud. Hamel was een gentleman.’
In Auschwitz ontwikkelde Hamel een mondabces. Hij ging er zwak uitzien. Toen werd hij vergast. Misschien kan Ajax eindelijk een plakette of standbeeldje voor hem neerzetten: voor Hamel, en voor de andere joodse Ajax-fans en spelers die nooit terugkwamen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Simon Kuper

Lees alle blogs van Simon Kuper >

Simon Kuper