Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het jongetje met wie niemand wil dansen

13 januari 2011

Het waren de mooiste momenten van het WK. Eindelijk werd er niet gevoetbald, en zat je binnen lekker warm bij een persconferentie. Diego Maradona waggelde de zaal in, eruitziend als een zwerver die een mooi grijs pak had gevonden, en riep rare dingen.

Helaas mocht Argentinië snel naar huis. De trainer Maradona bleek namelijk de enige man ter wereld die Lionel Messi onschadelijk kon maken. Vervolgens hoorde Maradona van de Argentijnse bond dat hij mocht aanblijven, maar alleen als hij zeven vrienden – sorry, ik bedoel ‘assistenten’ – ontsloeg. Maradona vertrok. Maar sindsdien wordt hij met steeds nieuwe banen gelinkt (Blackburn, Fulham, Iran, IJsselmeervogels enz.) en roept hij nog steeds rare dingen:

– ‘Natuurlijk wil ik in de Engelse Premier League coachen. Ik wil wel duidelijk maken dat ik mezelf nergens heb aangeboden, noch dat iemand mij iets heeft aangeboden.’
– Toen hij vijftig werd: ‘Mijn verdrietigste verjaardag. Het mooiste geschenk was geweest doorgaan met de nationale ploeg.’
– ‘Ik zou sterven om coach van Boca te worden.’
– Nadat Jorge Amor Ameal, clubpresident van Boca, ene Falcioni aanstelde: ‘Ameal kan geen voetbal van een rugbybal onderscheiden, en hij koos Falcioni – een keeper. Ik dacht dat ze mij gingen bellen.’
– ‘Ik ben niet wanhopig, en weet dat ik ooit weer een team zal coachen.’

Maradona is het jongetje met wie niemand wil dansen. De tijd van grote spelers die onder hosannagejuich coach mochten worden (Gullit, Van Basten, Klinsmann, Bryan Robson) is namelijk voorbij. Voetbalclubs zijn niet meer zo naïef. Behalve Ajax.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Simon Kuper

Lees alle blogs van Simon Kuper >

Simon Kuper