Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Jeffrey Bruma en de cijfers

16 maart 2011

De Chelsea-official babbelde nog wat na. We zaten op een kille februariochtend op een lege tribune van Stamford Bridge. Henk Spaan en ik hadden de man net geïnterviewd voor onze documentaire over voetbal en data (volgende maand op tv). Nu vroegen we hem, ietwat bezorgd, naar Jeffrey Bruma.

De 19-jarige ‘Nederlandse Beckenbauer’ – onze eerste creatieve centrale verdediger sinds Frank de Boer – was namelijk net door Chelsea aan Leicester City verhuurd. Dat klonk niet best. Was Bruma afgeschreven?
Onzin, zei de official. En hij begon over cijfers te praten.
In het voetbal heeft namelijk iedereen een mening. In Nederland kom je er zelfs dagelijks mee op tv. Slechts weinigen kijken echter naar cijfers. Zodra je dat doet, begrijp je dat een doorbraak van Bruma bij Chelsea vooralsnog bijna onmogelijk is. De jongen moet nog zo’n vier jaar wachten.
Wat blijkt uit de cijfers: er spelen bijna geen verdedigers (of keepers) onder de 24 jaar in de basis van Europese topclubs. Bij de zeven beste Europese clubs vond ik slechts drie spelers in die categorie: Rafael da Silva (Manchester United), Holger Badstuber (Bayern) en Marcelo (Real Madrid). Vandaar ook dat de 23-jarige Gregory van der Wiel nog gewoon bij Ajax speelt. Tiener-verdedigers als Bruma bestaan al helemaal niet op topniveau, vertelde de official. Pas als Bruma 24 is, weten we dus of hij een topper wordt.
Minder geklets, meer cijfers, en het voetbal wordt meteen een stuk duidelijker.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , , ,

Nog meer blogs van Simon Kuper

Lees alle blogs van Simon Kuper >

Simon Kuper