Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Laurent Blanc

16 juni 2011

Ik woon alweer negeneneenhalf jaar in Parijs, maar nog steeds begrijp ik er weinig van. Mijn Frans lijkt alleen maar slechter te worden – mijn vijfjarige dochter lacht me uit – maar ik vind vooral het land zelf verwarrend.

Laatst keerde het Franse voetbalteam bijvoorbeeld terug van een reis door Oosteuropa. Met een puntje in Wit-Rusland bleef Frankrijk bovenaan zijn EK-kwalificatiegroep. Bovendien won het vriendschappelijk van beide aanstaande gastlanden, Polen en Oekraïne. Frankrijk is al tien wedstrijden ongeslagen. Bondscoach Laurent Blanc is blij.
Maar vergis ik me nou, of is dat dezelfde Laurent Blanc die laatst rare dingen over zwarten vertelde? In een geheime vergadering van de Franse voetbalbond in november bleek hij namelijk te hebben gezegd: ‘De Spanjaarden zeiden me, “Wij hebben geen probleem. Wij hebben geen zwarten.”’
De Franse voetbalofficials waren bij elkaar gekomen om te klagen over de grote hoeveelheid zwarte jongens in hun beste jeugdopleidingen. Blanc zei ook: ‘Je hebt het gevoel dat we maar één prototype speler produceren: groot, sterk, snel – en wie zijn de grote, sterke, snelle spelers? De zwarten.’ Eureka: het saaie Franse spel sinds 2006 lag dus puur aan kleur!
Toen de vergaderingsnotulen in april lekten, werd het een schandaal. De Franse regering ging iedereen inclusief Blanc onderzoeken.
Een paar weken later verscheen het regeringsrapport: geen probleem. Alles kits. Blanc kon vrolijk doorgaan.
Ik begrijp er weer niets van, maar ooit zal mijn Parijse dochter het allemaal aan me uitleggen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Simon Kuper

Lees alle blogs van Simon Kuper >

Simon Kuper