Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Moneyball

14 februari 2011

In de Amerikaanse sport heet het ‘Moneyball’. Dat houdt in: met zo weinig mogelijk geld de beste resultaten behalen. Ajax kan niet ‘Moneyballen’. De rijkste eredivisieclub wordt amper nog kampioen. Maar dit jaar krijgt Ajax een herkansing. Nu moet het Moneyball leren.

Luis Suarez is namelijk voor zo’n €25 miljoen verkocht. Deze zomer vertrekken Maarten Stekelenburg, Gregory van der Wiel en Jan Vertonghen vermoedelijk ook. Stel dat ze gedrieën €50 miljoen opleveren. Dan heeft Ajax pijlsnel €75 miljoen opgehaald. Met dat bedrag kan je internationaal flink doorstoten. Maar dan moet je wel Moneyball spelen.

Daarover spraken Henk Spaan en ik begin februari in Californië met de grondlegger van het Moneyball, Billy Beane, general manager van de Oakland A’s honkbalclub. Beane is in Amerika een legende: binnenkort wordt hij in de Hollywoodfilm Moneyball door Brad Pitt gespeeld. Tevens is Beane voetbalgek.

Hij boog zich over Ajax. De club leidt perfect op, zei hij. Maar het koopt slecht in, zeiden Henk en ik. Die miskopen hebben een oorzaak. Ajax kan volwassen spelers van het niveau Premier League betalen. Maar spelers van dat niveau gaan gewoon naar de Premier League. Als Ajax dergelijke spelers zoekt, maakt het daarom vaak miskopen: Albert Luque, Oleguer of Teemu Tainio.

Billy zei: leid je eigen spelers op. En haal met de transferopbrengsten jonge buitenlandse toppers, die je vervolgens zelf opleidt. Dat heeft Ajax eerder met bijvoorbeeld Zlatan, Maxwell, Steven Pienaar, Christian Chivu en Christian Eriksen gedaan.

Met die €75 miljoen moet Ajax Moneyball spelen. Dan komt het helemaal goed.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Simon Kuper

Lees alle blogs van Simon Kuper >

Simon Kuper