Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Hard Gras 95 ‘Het gras van Londen’: de soundtrack (1)

29 april 2014

Op de tribunes van Griffin Park, het stadion van Brentford, wordt al sinds de vroege jaren ’70 het nummer ‘Hey Jude’ van The Beatles gezongen. Een liedje dat geen enkele connectie heeft met voetbal of met West-Londen, laat staan met Brentford.

Het liep gewoon zo.

Stadionomroeper Peter Gilham, nog altijd in dienst bij de club, zette het plaatje zo’n veertig jaar geleden een keer op voor een goede vriendin, die Judy heette. Al snel zong heel het stadion uit volle borst mee.

Tot op de dag van vandaag klinkt het nummer op de staantribune van Griffin Park, maar dan met ‘Brent-ford’ in de plaats van ‘Hey Jude’. Er werd zelfs een fanzine vernoemd naar het nummer, en één van de twee officiële supportersteams draagt de naam van het liedje: ‘Hey Jude FC’.

Popmuziek en voetbal zijn in Engeland altijd min of meer verbonden geweest, als twee typische uitingen van populaire cultuur. Bij Crystal Palace kent ‘Glad All Over’ van The Dave Clark Five een vergelijkbare geschiedenis als ‘Hey Jude’ bij Brentford: het nummer was er opeens. Zomaar. Omdat het toevallig zo liep.

De adoptie van het ‘I’m Forever Blowing Bubbles’ bij West Ham United is al net zo wonderlijk. Het liedje werd in de jaren ’20 opgepikt uit een reclamespotje voor zeep, omdat het jongetje uit de reclame wel wat weg had van een jeugdspeler van de club. Het is al decennialang het officieuze, curieuze clublied van The Hammers.

Alle 28 nummers op onderstaande Spotify-afspeellijst hebben een connectie met één van de Londense profclubs. De ene ligt voor de hand, de ander wat minder. Samen vormen ze de soundtrack bij Hard Gras 95: ‘Het gras van Londen’. Luister  hier naar de lijst:

http://open.spotify.com/user/118805459/playlist/6dwYZaN8L6nmy8QMzItdmY

 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Sjoerd Mossou