Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De VAR verpest het voetbal

31 augustus 2018

De mooiste overwinningen zijn tegen de moeilijkste tegenstanders. Die tegenstanders kunnen het andere team zijn, of de omstandigheden, tegenslagen, jezelf en ook onrecht. In voetbal zien we alle tegenstanders terug die we ook in het dagelijks leven tegenkomen. En in 90 minuten moeten we al die tegenstanders proberen te verslaan. Daarom identificeren we ons ook zo met ons favoriete team en onze favoriete spelers. We zien dezelfde strijd die wij ook dagelijks voeren. We zien dezelfde tegenstanders die wij ook dagelijks moeten verslaan.

Onrecht is een van de zwaarste tegenstanders om te overwinnen. Bijna niets is mentaal zo zwaar om te overwinnen als onrecht. We proberen het daarom zoveel mogelijk te verbannen uit ons leven. Maar zonder resultaat, want het leven is helaas onrechtvaardig. We moeten dat elke keer weer leren accepteren.

En nu is er VAR in het voetbal. Waardoor er wordt geprobeerd onrecht vrijwel volledig uit het voetbal te verbannen. Zodat iedereen precies krijgt wat hij of zij verdient. Maar voetbal verliest een belangrijk onderdeel dat het zo mooi maakt. Het voetbal verliest een belangrijk onderdeel waarom we zo van voetbal houden. Dat voetbal op het leven lijkt.

Ik zal het in ieder geval missen. De speler die op het veld staat, maar eigenlijk rood zou moeten hebben. De onterecht rode kaart. De buitenspelgoal. De onterecht afgekeurde goal wegens vermeend buitenspel. De onterechte penalty. De niet-gegeven penalty. De geslaagde schwalbe. De bal die over de lijn was, maar niet telde. De bal die niet over de lijn was, maar wél telde.

En ik zal alle discussies missen na elke wedstrijd. Dat mijn club de overwinning was bestolen. Dat het niet eerlijk was. Maar ik zal ook alle keren missen dat we wonnen ondanks alles. Dat alles tegenzat maar dat het toch is goedgekomen. Want niets is mooiers om te overwinnen ondanks alle tegenslagen en onrecht. Net zoals in het echte leven.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Thijs de Boer

Lees alle blogs van Thijs de Boer >

Thijs de Boer