Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

De eerste Argentijn

3 januari 2019

Mariano Juan staat op Super Topshot #78, ik kwam hem laatst tegen in een oude schoenendoos. De voetbalflippo stamt uit het seizoen 1996/1997, een jaar waarin het niveau van Ajax en de flippohype een vergelijkbare ontwikkeling doormaakten. De piek was bereikt, een tijdje terug al.

De Super Topshots kwamen na de reguliere Topshots, plastic schijfjes met foto’s van voetballers, geportretteerd of in actie. In vergelijking met hun voorgangers waren ze groter (vandaar vermoedelijk de toevoeging Super) en stukken makkelijker te vinden in een zak chips.

Het mooie aan een goede voetbalfoto is de onbegrensde wereld die hij opent. Een bal gaat naar een voet of heeft die net verlaten en alles is nog mogelijk. Neem de Super Topshots. Martijn Reuser die een kopduel wint. Richard Witschge die aanzet voor een sprint. Peter Hoekstra die op het punt staat aan een weergaloze actie te beginnen, of de bal te ver voor zich uit te spelen. Je weet het niet.

Mariano Juan doet niks van dat alles. Hij ligt op de grond, kermend van de pijn. Zijn mond is wijd open en zijn rechterarm onzichtbaar, wat de indruk wekt dat die een vreemde vouw maakt. Geen gejuich, geen belofte, zelfs geen bal in beeld.

Mariano Juan was in 1996 de eerste Argentijn bij Ajax. Super Topshot #78 is meer dan 22 jaar later een van de weinige fysieke bewijsstukken.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Thijs Pennings

Lees alle blogs van Thijs Pennings >

Thijs Pennings