Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Achterhoofd

18 maart 2013

Dinsdagavond, tijdens Barcelona-AC Milan, dacht ik ineens aan Roel Dijkstra.

Lang voor Nico Jansen, Andrej Jeliazkov en József Kiprich was hij al mijn held, de speler van FC Leidrecht, Hadfort, Union en Rapiditas. Natuurlijk, de blonde voetballer was ontsproten aan het brein van striptekenaar Jan Steeman, maar met een zaklamp onder de dekens was ik dat na een bladzijde al vergeten. Roel Dijkstra bestond echt. Hij was een spectaculair goede voetballer en buiten het veld ging hij onverschrokken de strijd aan met louche clubvoorzitters, de maffia en corrupte medespelers. Het liep gelukkig altijd goed af.

Tijdens een van zijn avonturen leerde Dijkstra hoe hij situaties op het veld beter in zich op kon nemen en kon onthouden. Hij trainde de ogen in zijn achterhoofd door drie seconden naar een voorwerp te kijken, zich om te draaien en het zo goed mogelijk na te tekenen. De vaas, die hij bij een eerste poging schetste, leek gekleid door een eenarmige peuter met epilepsie, maar Dijkstra werd steeds beter. Op het veld werd hij zelden meer verrast en strooide met no-look passjes.

AC Milan-middenvelders in de luren leggend toonde Andrés Iniesta zich dinsdagavond Roel Dijkstra 5.0. De kleine Spanjaard hoeft maar een fractie van een seconde naar De Nachtwacht, de Mona Lisa of een satirisch werk van Jeroen Bosch te kijken en hij schildert moeiteloos een exacte kopie.

Andrés Iniesta bestaat niet echt. Hij is een stripfiguur met ogen rond zijn hele hoofd.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Wiep Idzenga

Lees alle blogs van Wiep Idzenga >

Wiep Idzenga