Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Bjarne Petersen in een flyverdragt

24 september 2015

Als de wind naar het noorden draait en de mollen ophouden met wroeten schiet in Denemarken de helft van de bevolking in een flyverdragt, een sneeuwpak uit een stuk. Voor kinderen is het een schattige, praktische oplossing, bij volwassen is het geen gezicht. Dat geldt zeker voor Bjarne Petersen, de zwaarlijvige oud-spits die twee seizoenen in Nederland voetbalde. Hij heeft ook de pech dat het pak dat hij van zijn baas heeft gekregen een maat te klein is. Dichtgeritst ziet hij eruit als een tuimelpop, die als hij omgeduwd wordt uiteindelijk weer rechtop komt te staan. Nu heeft hij het bovenstuk naar beneden gerold waar het om zijn middel een zwemband van polyester vormt. Petersen kan voor even weer normaal ademhalen.

Buiten is het winderig en waterig koud, in de kantine van Smørum Golfklub is het behaaglijk. Bjarne Petersen (62) is er greenkeeper en manusje-van-alles. Hij laat koffie en kringle aanrukken, gebak met zoete vulling, noten, amandelen en rozijnen. Petersen zet er onmiddellijk zijn tanden in. Dat de Deen van lekker eten en drinken houdt, ziet Hans Kraay ook als Petersen begin 1975 vijf dagen op proef is bij Ajax. De technisch-directeur laat de spits door Sjaak Swart van Schiphol halen en stuurt hem door naar Bobby Haarms. Kraay kijkt van een afstandje toe hoe Haarms Petersen onder handen neemt, en concludeert: sterke jongen, uitstekend schot in beide benen, maar enkele kilo’s te zwaar en uit conditie. Dat de Deen net een paar maanden in het leger heeft gediend is een verzachtende omstandigheid en Kraay laat hem een contract tekenen, een heel speciaal contract.

Wiep Idzenga reisde voor een Hard gras-special ruim twee maanden door Denemarken en Nederland in een VW-busje om veel Nederlandse Denen te spreken (van Laudrup tot Nielsen, van Tomasson tot Eriksen). De special verschijnt in december. 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Wiep Idzenga

Lees alle blogs van Wiep Idzenga >

Wiep Idzenga