Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Er is maar één Koko Hoekstra

11 februari 2011

Als jongetje spaarde ik handtekeningen van profvoetballers. Eenvoudig was dat niet, want in het stadje waar ik opgroeide, woonde er maar één. Clubs aanschrijven was geen optie, want dat was in strijd met een van mijn regels: geen clubs aanschrijven.

Gelukkig stond AZ-speler Jaan de Graaf – de Folkert Velten van de jaren zeventig – regelmatig op de markt met brood, koek en banket. Van hem kreeg ik drie keer een gesigneerde foto – één handtekening per speler was gelukkig geen regel – tot hij zei dat ik er genoeg had. Misschien was hij kwaad, omdat mijn moeder haar brood iets verderop kocht. Koko Hoekstra was nooit kwaad. De spits van Cambuur, Pec Zwolle, Groningen en Heerenveen woonde tegenover mijn tante ergens in Friesland, en elke keer dat ik er logeerde rende ik eerst de straat over. ‘Ha, ben je er weer?’ zei hij dan. Mooie foto’s waren het van de goedlachse Fries met zijn baard, zijn blonde krullen, en een grote ring in zijn linkeroor. Hij zette er keurig zijn naam en een handtekening op, en ik was met de tiende net zo blij als de eerste. Uit dankbaarheid heb ik altijd zijn eer verdedigd. Als jaren later een commentator Feyenoorder André Hoekstra weer eens Koko noemde, riep ik naar het scherm: ‘Er is maar één Koko Hoekstra!’

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Wiep Idzenga

Lees alle blogs van Wiep Idzenga >

Wiep Idzenga