Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Gaelic Football

30 september 2016

In het westen van Ierland rekende een man twee bananen en een groot blik Guinness af. In afwachting van zijn wisselgeld haalde hij een zakdoek langs zijn kolossale, rode neus. Hij lachte naar de eigenaar van het winkeltje dat tegelijk postkantoor, bed & breakfast, restaurant en pub is. Hij lachte hem niet toe, hij lachte hem uit. De twee hadden het over Gaelic Football – kortgezegd: een goal is drie punten en een bal tussen de verlengde doelpalen een punt. Zaterdag is de mannenfinale die het hele land in de greep houdt. De man met de enorme neus juicht voor veelwinnaar Dublin, de shopkeeper is fan van Mayo, zijn eigen district. Dat team wacht al 65 jaar op een nieuwe landstitel. Bij het vieren van het laatste kampioenschap in de bus op weg naar huis passeerde de selectie een begrafenis. De zigeunerin die net haar man had verloren vond dat het kampioensteam geen respect  toonde. Ze vervloekte Mayo. Zolang een van de spelers van de selectie nog leefde zou het districtsteam nooit een beker winnen.

‘Klopt het, Seamus, dat er nog steeds twee leven?’
De kruidenier keek even op van zijn kassala en fronste zijn wenkbrauwen.

De dag ervoor had ik in Dublin voor het eerst live Gaelic Football gezien, de vrouwenfinale. Terwijl de app-berichten met Feyenoordgoals elkaar snel opvolgden – verbazingwekkend hoe snel succes went – zagen bijna 35000 toeschouwers in het stadion dat zaterdag 80000 fans binnen de poorten krijgt hoe Dublin opnieuw een finale verloor.

‘Pfff, women,’ zei John toen Seamus hem met dat verlies confronteerde, ‘the only thing I like about that game is the idea of them swapping shirts.’ Hij depte nu zijn linkermondhoek met de zakdoek waarmee hij net z’n neus had geveegd.

John stak met een grijns zijn hand op en stapte naar buiten.

Even was het stil in de winkel. ‘Die vloek van Mayo is niet fijn,’ zei Seamus toen, ‘maar ik heb er bij de plaatselijke waarzegger ook een over John laten uitspreken. Sinds die tijd gaat zijn vrouw vreemd. Fuck Dublin.’

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Wiep Idzenga

Lees alle blogs van Wiep Idzenga >

Wiep Idzenga