Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het zwarte gat

18 januari 2012

In de boekwinkel bladerde ik door Life After Football – de enige glossy voor mannen met stijl en passie voor voetbal – en werd bevangen door heimwee. Heimwee naar Ivan Nielsen. De loodgieter.

In het washok van een villa in Kopenhagen roerde Ivan Nielsen in een gat gevuld met zwart water. Hij veegde het zweet van zijn voorhoofd. Het was warm in de kleine ruimte, een wasbak zat in de weg en wat hij ook probeerde, het gat liep niet leeg. Nielsen zuchtte. Hij wurmde zich uit zijn benarde positie, strekte zijn lange lijf en liep naar buiten. “Even een sigaretje,” zei hij, “daarna gaat het altijd beter.”

Even later was de verstopping in het huis van de Argentijnse ambassadeur verholpen. Dat Ivan Nielsen vijf KNVB-bekers, vijf landstitels en de Europacup I had gewonnen, wist de Zuid-Amerikaan niet, wel dat hij een uitstekende loodgieter was.

Nadat hij ergens nog een wc had gerepareerd, dronken we nog wat in de smoezelige shoarmatent er tegenover. De vitrages waren zwaar van het vet, op de grond lag het vlees van vorige week en de asbakken zaten propvol. We controleerden de houdbaarheidsdatum op de flesjes en zetten ons aan een plakkerige tafel.

Hij had het wel geprobeerd om in het voetbal te blijven. Hij had wat clubs getraind en was een tijdje technisch directeur geweest. Hij vond het verschrikkelijk, verveelde zich rot. Hij had tijd genoeg, maar kon bij niemand langs. Iedereen werkte. En golfen en shoppen was ook niks voor hem. Financieel was er geen noodzaak, maar Nielsen pakte met plezier zijn oude vak weer op.

Hij dronk zijn flesje leeg en stond op. Hij moest gaan. Morgen was het weer vroeg dag.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Wiep Idzenga

Lees alle blogs van Wiep Idzenga >

Wiep Idzenga