Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Moed

4 september 2013

Kristen Nygaard zag er hip uit in zijn witte bermuda, azuurblauwe polo en vlotte instappers. Hij stond voor de deur van zijn huis in Frankrijk en gaf me een stomp tegen mijn borstkas. ‘Ik ben zo blij dat we elkaar weer zien,’ zei hij.

Dat klopte niet helemaal. Ik had Nygaard één keer live bekeken in 1977 vanaf de tribune in de oude Alkmaarderhout, maar toen kon hij mij onmogelijk gezien hebben. Sinds zijn ongeluk in 1994 – een op de snelweg liggend stuk metaal sloeg door zijn voorruit tegen zijn hoofd – werkt vooral Nygaards kortetermijngeheugen niet meer zo goed, maar om mensen niet te kwetsen neemt hij blijkbaar soms het zekere voor het onzekere.

We spraken over voetbal en golf, zijn tweede grote liefde. Na het ongeluk lag de Deen twee maanden in coma en moest daarna alles opnieuw leren. Praten, lopen, zelfs kijken, en ook golfen. Dat hij als oud-golfprofessional bijna 20 boven par speelde op 9 holes was hem een doorn in het oog, maar door elke dag te trainen is het nu nog maar +7.

Kristen Nygaard, van wie in november een biografie verschijnt, gaat nog elke week met een busje naar een revalidatiecentrum. Als hij dan anderen hoort klagen dat ze het niet meer trekken, omdat ze al een maand aan hun herstel werken, zegt hij dat ze moed moeten houden: ‘Ik doe dit al bijna twintig jaar.’

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Wiep Idzenga

Lees alle blogs van Wiep Idzenga >

Wiep Idzenga