Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Nelson Mandela en de kracht van sport

6 december 2013

‘Sport heeft de kracht om de wereld te veranderen,’ zei Nelson Mandela. ‘Het inspireert, het verenigt en het creëert hoop waar ooit wanhoop was.’

In de donkerste dagen van de apartheid, weggestopt op het hardvochtige Robben-eiland en hun ruggen vernielend in de steengroeven, vonden politieke gevangenen de kracht om elke week een brief te schrijven aan de autoriteiten met het verzoek om te mogen voetballen. Drie jaar lang werd het geweigerd en werden de briefschrijvers zwaar gestraft, maar murw zwichtten de gevangenisbazen uiteindelijk in 1967. Ze verwachtten dat de gedetineerden het voetbal snel zat zouden zijn.

Niets was minder waar. Er ontstonden drie divisies onder een overkoepelend orgaan (Makana Football Association, MFA) met scheidsrechters, een geschillencommissie, bekers en boetes; alles precies volgens de regels uit een FIFA-boek dat ze hadden gevonden.

Het voetbal en het geregel gaf veel gevangenen hun zelfvertrouwen terug. Ze leken overdag misschien machteloze machines die geestdodend en zwaar werk deden, maar door het voetbal, de discussies erover en het georganiseer werden ze weer een beetje baas over hun eigen levens.

Nelson Mandela en de andere gevangenen in de isolatiecellen kregen geen toestemming om mee te doen en na een tijdje ontnamen de autoriteiten hen ook het zicht op het veld door een muur te bouwen, maar door een geheim communicatiesysteem volgden ze de competities op de voet.

‘Door de energie, passie en toewijding die het spel teweegbracht voelden we ons weer levendig en onoverwinnelijk ondanks de situatie waarin we zaten,’ zei Mandela erover. Bijna dertig jaar na de oprichting van de MFA werd de voormalige anti-apartheidstrijder president van Zuid-Afrika.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Wiep Idzenga

Lees alle blogs van Wiep Idzenga >

Wiep Idzenga