Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Snuffelen bij Nico

21 oktober 2011

Net op het moment dat een oudere, keurig geklede vrouw Nico’s Snuffelmarkt binnenliep, liet Nico Jansen zijn broek zakken.

De robuuste oud-spits van FC Amsterdam en Feyenoord was al een tijdje bezig alle plekken op zijn immense lijf te tonen waarachter schroeven en metalen platen verstopt zaten. En dit litteken van twintig centimeter, dat op zijn onderrug begon en doorliep tot in zijn bilspleet, wilde hij me niet onthouden. De dame zag wat ik zag, en maakte rechtsomkeert. Ze leek me meer een type voor winkels met antiek en snuisterijen waar het personeel de broek aanhield.

Nico Jansen – liefkozend ook wel snoetje, beul, varkenskop en blinde stier genoemd – verhaalde inmiddels luidkeels over Italiaanse douaniers die, toen de metaaldetector op hol sloeg, geen genoegen namen met het pasje dat de Amsterdammer liet zien. ‘Uitkleden moest ik me, en één wilde er in mijn reet kijken. “Ga je weg of niet,” zei ik, toen liet ie ‘t wel.’ Een echtpaar dat door de etalageruit naar binnenkeek, schrok van Jansens bulderende lach en liep snel door.

De voormalige stormram – die eerder cafés bestierde, als uitsmijter werkte, en eigenaar was van een lunchroom, een feestzaal, een kledingzaak, een beveiligingsbedrijf en een hotel – zette zich weer steunend en kreunend achter een massief eiken bureau. Even was het stil. ‘Dat het zo rustig is,’ zei hij toen, ‘snap jij dat nou?’

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Wiep Idzenga

Lees alle blogs van Wiep Idzenga >

Wiep Idzenga