Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Advocaat

15 november 2017

Dick Advocaat mag dan de Oranje-bondscoach zijn met de meeste overwinningen, het Nederlands elftal sprak onder zijn leiding nooit tot de verbeelding. Enkele uitzonderingen daargelaten.

Hoe het kansloos onderliggende Oranje op 28 april 1993 in een beladen WK-kwalificatiewedstrijd op Wembley een 2-0 achterstand tegen Engeland binnen amper 20 minuten, via een weergaloze touch van Bergkamp en een ijzig kille elfmeter van invaller Peter van Vossen, tenslotte omboog tot een in de kwalificatiereeks cruciaal 2-2 gelijkspel, was indrukwekkend. Net als het in de kwartfinale van het WK’94 sensationele ombuigen van 2-0 achter na rust tegen titelfavoriet Brazilië tot een gelijke stand. Een kwartier lang imponeerde Advocaats Oranje in Amerika, helaas werden Bergkamps subtiele aansluitingstreffer en Aron Winters gelijkmakende kopbal negen minuten voor tijd tenietgedaan door Branco’s beruchte linker en een mistastende Ed de Goeij.
Tijdens Advocaats tweede ambtstermijn in Zeist, samen met Willem van Hanegem, in 1979 nog zijn ploeggenoot en voetbalvriend bij Chicago Sting, haalde het Nederlands elftal na een smadelijke 1-0 nederlaag in de heenwedstrijd van de EK-play-offs tegen Schotland, tijdens de return in Amsterdam op 19 november 2003 eens heerlijk vol en soepel uit. Met de excellerende tiener Wesley Sneijder als spelmaker, een slim en verfijnd opererende Rafael van der Vaart achter de lustig doelpunten najagende Ruud van Nistelrooij, werd het in de ArenA liefst 6-0, en dan deed Nederland het de laatste 25 minuten ook nog rustig aan. Het overtuigende optreden wekte alsnog hoge verwachtingen bij de Oranje-supporters, maar het EK 2004 in Portugal liep uit op een teleurstelling, daar deed het bereiken van de halve finales niets aan af. Advocaats nationale ploeg speelde wel veruit de attractiefste wedstrijd van de EK eindronde, op 19 juni 2004 tegen Tsjechië. Los van ‘de wissel Bosvelt-Robben’ in de 59ste minuut bij de stand 2-1 vóór (ruim tien minuten later viel de gelijkmaker, in de 88ste minuut gevolgd door de fatale 3-2), liet Oranje in de eerste helft, en vooral de eerste twintig, 25 minuten tot aan Jan Kollers sfeerbrekende 2-1, fantastisch voetbal zien, waarbij zelfs verdediger/werker Wilfred Bouma volop schitterde, ongetwijfeld het beste Oranje ooit onder bondscoach Dick Advocaat, ironisch genoeg door hemzelf vakkundig om zeep geholpen.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Zeger van Herwaarden

Lees alle blogs van Zeger van Herwaarden >

Zeger van Herwaarden