Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Buitenlands avontuur steeds beter voor Nederlandse voetbaltiener

16 oktober 2019

Aanvaller Raymond Victoria maakte in 1991 de toen ongekende overstap van de Feyenoord-jeugd naar Bayern München. De gevierde jeugdinternational van achttien kwam er in Duitsland evenwel niet aan te pas en keerde twee jaar later ontnuchterd terug naar Nederland. Bij De Graafschap (vijf seizoenen), Willem II (zes), een jaar Cyprus en nog een laatste seizoen bij ADO, had Victoria een solide profloopbaan die echter geen moment beantwoordde aan de hoge verwachtingen van toen hij als spectaculaire tienerspits ‘Münchener Punkt der Zukunft’ heette te zijn.
Als junior al vertrekken naar het buitenland, bleef ook daarna een hachelijke onderneming, doorgaans uitlopend op desillusie. Zo voetbalt Jordy Brouwer, begin 2007 vanuit Ajax A1 vertrokken naar Liverpool, tegenwoordig bij tweedeklasser Wateringse Veld. Vincent van den Berg, als zestienjarige buitenspeler van Heerenveen zomer 2006 overgegaan naar Arsenal, is nu alweer bezig aan zijn tiende seizoen bij Excelsior Maassluis. Om maar even twee ooit imponerend getalenteerde voetbalpubers uit de talloze over de grenzen gebroken beloftes naar voren te halen.
Maar tijden veranderen: het buitenland steeds minder ver, betere begeleiding, en elders in West-Europa uiteindelijk ook weer niet veel anders dan hier. Eerder haalden Jeffrey Bruma en Karim Rekik, na louterende Engelse jeugdvoetbaljaren, al het grote Oranje. Zo ook huidig internationals Nathan Aké en Patrick van Aanholt (allebei gevormd bij Chelsea), en vooral niet te vergeten de snel opkomende neo-international Donyell Malen, die Ajax op zijn zestiende verliet voor Arsenal, waar de spits twee seizoenen succesvol uitkwam voor de U18 en U23, om medio 2017, heel wat internationale (voetbal)ervaring rijker, alsnog te kiezen voor de betere perspectieven bij PSV.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Zeger van Herwaarden

Lees alle blogs van Zeger van Herwaarden >

Zeger van Herwaarden