Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Het Franse juichen

6 maart 2014

De Fransen juichten het mooist. Platini voorop. Maar ook Dominique Rocheteau en Didier Six konden wat van de lange run met een of beide handen in de lucht en een triomfantelijke lach op het gelaat.
Het was natuurlijk een drama om de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd van ze te verliezen (ik negen jaar oud, in pyjama, direct na de 2-0 van Six naar bed), maar het Franse juichen bleef ook tijdens het WK’82 tot mijn verbeelding spreken. Daarbij was Bennie Wijnstekers geen Patrick Battiston, Michel van de Korput geen Marius Tresor, Willy van der Kerkhof bij lange na geen Alain Giresse, en Jantje Peters in de verste verte geen Michel Platini. Dat zag een kind. Al juichte de middenvelder van AZ’67 na een doelpunt mooier en uitbundiger nog dan de Fransen, misschien omdat de spelmaker niet zo heel vaak scoorde, minder in elk geval dan nummer tien Platini. Maar goed, tegen die buitencategorie was geen Nederlandse voetballer opgewassen.
Mijn vreugderen na de winnende goal in de eerste wedstrijd van het seizoen 1982-1983 tegen Zwervers Capelle hield een beetje het midden tussen de uitgelatenheid vanĀ  Peters en het zelfvertrouwen van de stralende Platini.
Hoe dan ook overdreven, vond mijn vader. Had ik toch niet nodig, dat nadrukkelijke gejuich van tegenwoordig.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: ,

Nog meer blogs van Zeger van Herwaarden

Lees alle blogs van Zeger van Herwaarden >

Zeger van Herwaarden