Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Kenneth Aninkora

7 mei 2019

Soms maken jeugdvoetballers acties die niet passen bij het niveau waarop wordt gespeeld. Zo sneed een AFC’er voorjaar 2017 tegen Zeeburgia A1 vanaf links naar binnen, daarbij in één vloeiende beweging twee tegenstanders passerend, om ruim buiten de zestien met rechts onverwacht een geschepte lob te geven, een soort chip, die buiten bereik van de verbouwereerde keeper (iets te ver voor zijn doel) via onderkant lat het doelgebied in stuiterde. Uitsupporters vroegen zich direct af wat die nummer tien hier op dit veld deed. Kenneth Aninkora beschikte over nog wel meer speciale staaltjes, die in de degradatiepoule van de Eerste Divisie Onder 19 eigenlijk niet thuishoorden. Dat kwam zo: Aninkora (van 4 oktober 1998) hoorde van 2007-2014 bij de besten van de Ajax-jeugd, met als gelijke grootheden Javairô Dilrosun, Carel Eiting en Timothy Fosu-Mensah. Twee zware blessures op rij maakten dat voorheen topscorer van de D1 en C1 bij Ajax van de B2 niet door mocht naar de B1. Want fysiek hoogstwaarschijnlijk niet bestand tegen topvoetbal.

Risicofactor Aninkora groeide bij AFC, net onder de nationale top, uit tot een attractie. Zomer 2017 maakte de creatieveling met vijf andere AFC’ers de overstap naar FC Almere City, waar hij begon in ‘Jong’, uitkomend in de Derde Divisie. De neo-senior scoorde de eerste seizoenshelft vijf keer, en gaf evenzoveel assists. Alles crescendo tot aan 17 februari 2018, toen Aninkora tegen Scheveningen bij het terugleggen van een bal zijn kruisband scheurde.

Een derde revalidatieperiode volgde, en weer kwam Aninkora terug. 16 februari jongstleden, met Jong Almere City begin tweede helft tegen GVVV, en hoe: vanaf de linkerkant naar binnen snellend, één, twee tegenstanders ontwijkend, volgde dit keer geen chip, maar een snelle één-twee met centrumspits Leidsman, waarna Aninkora de bal, even achteloos als altijd, met rechts in de verre hoek deponeerde.

Intussen speelt Aninkora weer volop in Jong Almere City, en maakte hij vrijdag 15 maart thuis tegen Sparta zelfs zijn debuut in de Keuken Kamioen Divisie. Een invalbeurt van welgeteld één minuut, het zoveelste nieuwe begin voor de twintigjarige Kenneth Aninkora, jarenlang in één adem genoemd met andere Ajax-aanvalstalenten als Kaj Sierhuis, Justin Kluivert, Donyell Malen, Ezra Walian, Mink Peeters, Javairô Dilrosun.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van Zeger van Herwaarden

Lees alle blogs van Zeger van Herwaarden >

Zeger van Herwaarden