Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Vanuit het raamkozijn

2 april 2015

Ons nieuwe huis keek uit over een rivier. De zon leek er altijd te schijnen, die eerste zomer, toen we vanwege de verhuizing een keertje niet naar Italië gingen. Mijn kamer had twee hoge ramen. Via de verwarming kon ik op de vensterbanken komen. Vanaf de ene: weiland en sloten roerloos in elkaars verlengde tot aan de provinciale weg. Zittend op de andere: een glimp rivier, een stukje dijk, gedeelte van een veldje dat voor onze verhuizing al verleidelijk leeg naast de boerderij benedendijks lag, onbekende grond nog. In korte pyjamabroek, T-shirt en met beide knieën omhoog volgde ik vanuit het raamkozijn het spel om de bal, voor zover mogelijk op een meter of vijftig en een kwart speelveld in zicht. En dan werd het er ook die zomervakantie weer niet lichter op naarmate de avond vorderde.
Toen de ploegen zich na de laatste winnende moe maar uitgelaten verzamelden bij de fietsen in het gras, een enkele brommer fier overeind, zag ik nog dat de jongste van het stel inderdaad minstens dertien was, dik drie jaar ouder dan ik, de anderen lang en breed B’tjes. Die schoten hard, ver en hoog alsof het niets was, en ik kreeg nog geen corner ‘fatsoenlijk voor het hok’, zoals mijn vader dat zei. Maar Johan Cruijff ook niet! Zelfs niet toen hij al zestien was! Stond in BOEM, zijn levensverhaal, gekregen voor de verhuizing, een wereldboek dat me de tijd gaf, waarin ik me thuis voelde.

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog:

Nog meer blogs van Zeger van Herwaarden

Lees alle blogs van Zeger van Herwaarden >

Zeger van Herwaarden