Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Een voetballer in je straat verandert je leven

7 augustus 2014

Het was de zomer van ’99 en ik was net 11 geworden. De vrije weken van de zomervakantie werden door mijn eveneens 11-jarige teamgenoot en mij volledig ingevuld met een bal. Op weg naar huis van het veldje zagen wij op een middag een vreemde man, iets wat in onze wijk niet vaak voorkwam. De man bleek de nieuwe aanwinst van Feyenoord te zijn, hij kwam bij mijn klasgenoot in de straat wonen. Tomasz Rząsa.

Een profvoetballer die in je straat woont is al snel een idool. Tomasz Rząsa scheen te voetballen op de veldjes met buurtgenoten en de jaloezie was groot. Na de moed te hebben verzameld, besloten we na een week of drie naar zijn huis te gaan voor een handtekening.

Wij belden aan, zenuwachtig en licht trillend alsof we onze excuses moesten aanbieden bij de buurvrouw omdat we een bal door haar raam hadden geschoten. Het was de vrouw van Thomas Rząsa die naar de deur kwam. Tergend langzaam pakte zij de deurknop om hem langzaam naar beneden te drukken, alsof ze moest uitkijken dat hij niet brak. Het leek wel een herhaling. De deur ging open. Verstijfd naar de vrouw van Thomas Rząsa staren, was het enige dat wij konden. Met een schitterend accent vroeg zij wat wij kwamen doen, waarop mijn teamgenoot, zoon van een dominee, vroeg of de voetballer Rząsa thuis was. Hij was trainen, was het antwoord. We kregen een kaartje met zijn foto en handtekening erop, blijkbaar was ze voorbereid op jongetjes zoals wij. Wij dropen af.

Thomas Rząsa was in het niet gevallen. Voor het eerst kwamen wij erachter dat er meer was dan voetbal.  De vrouw van Tomasz Rząsa heeft ons leven veranderd.

Lezerspost van Aart Stolk

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Nog meer blogs van De Gouden Wissel (lezerspost)

Lees alle blogs van De Gouden Wissel (lezerspost) >

De Gouden Wissel (lezerspost)