Hard gras

https://www.hardgras.nl

Delen op Google Plus Delen op Facebook Delen op Twitter

Technisch Directeur

23 februari 2017

De eerste technisch directeur in het voetbal was Johan Cruijff bij Ajax in 1985. Nu een blijkbaar onmisbare functie bij elke zichzelf respecterende voetbalclub, toen een juridisch trucje om Cruijff zonder trainersdiploma zijn zegje te kunnen laten doen (zie Hard Gras 112). Sindsdien is de functie van technisch directeur bij Ajax een knipperlichtfunctie die er af en toe wel en af en toe niet is. Je kunt dus zonder, maar de leercurve bij de Amsterdammers is opvallend beperkt.
Je ziet dat wel meer, iemand die ze tot iets vaags hebben weggepromoveerd. Dan heb je twee soorten mensen. Zij die de functie serieus nemen, die zorgen voor problemen, en zij die de essentie van de baan goed begrijpen.
De tragische categorie die de functie van technisch directeur serieus neemt, gaat heel hard werken. Dat leidt tot niets. Hard werken kan iedereen. Deze functie vereist luiheid. Iemand die lui is heeft namelijk een hekel aan werk, maar aan één ding heeft hij een nog grotere hekel, namelijk aan dubbel werk. De verstandige, luie technisch directeur (lui en dom is catastrofaal) is zodoende geneigd tot nadenken over hoe het werk in zo weinig mogelijk tijd zo goed mogelijk te doen. Geef dezelfde baan aan een workaholic, die werk als een doel voor zijn innerlijke rust ziet, en alles zal eeuwen gaan duren, bakken met geld kosten en iedereen doodmoe maken. Leo Beenhakker, Louis van Gaal, Martin van Geel waren van de activistische soort en wilden Grote Werken verrichten bij Ajax. Ongeschikt voor de functie van technisch directeur, niet lui genoeg.

 

Delen op Twitter Delen op Facebook Delen op Google Plus

Tags voor deze blog: , ,

Nog meer blogs van Erwin van de Pol

Lees alle blogs van Erwin van de Pol >

Erwin van de Pol